Proprietarii de restaurante şi de baruri vor plăti de la anul o taxă de până la 3.000 RON pentru eliberarea sau vizarea anuală a autorizaţiei privind desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică. Birul este varianta nouă a „taxei pe scaun” de care s-a vorbit în timpul guvernării cederiste, el urmând să fie încasat de comunităţile locale.
În perioada 1996-2000, ministrul Finanţelor, Traian Remeş, intenţiona să aplice o „amendă” fiscală pentru fiecare scaun de la masa restaurantului sau terasei. Noul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, susţinea însă că o astfel de taxă nu poate fi pusă în aplicare, gândind însă un alt impozit, ci anume cel pe local. Taxa „pe birt” a fost prinsă în Codul fiscal publicat la 1 august în Monitorul Oficial şi în proiectul Legii bugetului pe 2007.
Potrivit legii, taxa va fi plătită de comercianţii a căror activitate se desfăşoară potrivit Clasificării Activităţilor din Economia Naţională - CAEN - în clasa 5530 - restaurante şi 5540 - baruri. Ea se datorează bugetului local al comunei, al oraşului sau al municipiului, după caz, în a cărui rază administrativ-teritorială se află amplasată unitatea sau standul de comercializare.
Impozitul este denumit legal „taxa pentru eliberarea/vizarea anuală a autorizaţiei privind desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică” şi este introdus de Codul fiscal valabil pentru anul viitor. Noua taxă va fi stabilită de către consiliile locale, suma neputând fi însă mai mare de 3.000 de lei. Plafonul este pus tocmai pentru ca aleşii locali să nu fie deplasaţi în fixarea acestor taxe, chiar dacă consiliile locale au dreptul de a aplica taxe mai mici.
Taxele pentru eliberarea autorizaţiei se achită integral, anticipat eliberării acestora, indiferent de perioada rămasă până la sfârşitul anului fiscal respectiv. Proprietarii de restaurante şi de baruri vor plăti de la anul o t