Imaginile filmate la Braşov în vizita neoficială întreprinsă de parlamentarul european Claire Gibault, dar şi cele filmate de britanici la „Poiana Soarelui” au fost făcute publice ieri. Filmele realizate fără ştirea autorităţilor din Braşov, Bucureşti şi alte oraşe din România au fost folosite drept critică la adresa României, în cadrul unui colocviu pe tema adopţiilor internaţionale.
Gibault a fost susţinută de deputatul Jean-Marie Cavada, preşedinte al Comisiei parlamentare pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne şi membru al Delegaţiei Comisiei parlamentare mixte UE-România. Cei doi au insistat că este necesar să se adopte o legislaţie comună în UE pe tema adopţiilor. Jurnalistul britanic Chris Rogers a prezentat două filme, unul filmat în luna septembrie la Complexul Educaţional „Poiana Soarelui”, şi un altul despre copii vânduţi în România. Majoritatea comentariilor şi poziţiilor exprimate în timpul dezbaterilor au fost făcute şi pe baza acestor două filme.
Bogdan Panait, şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului, a atras totuşi atenţia că astfel de probleme „filmate” în ţară există şi în Bulgaria şi ţări membre ale UE. În apărarea României a sărit şi reprezentantul UNICEF Pierre Poupard, care a arătat că situaţia nu este străină nici statelor membre cu vechime în UE.
Apărătorii României, scoşi din sală
Susţinătorii exportului de copii au arătat că ştiu să facă uz de forţă pentru a-şi susţine opiniile. Unul dintre funcţionarii Comisiei Europene a fost obligat să părăsească sala unde se desfăşura colocviul pentru că a avut o părere contrară organizatorilor. Roelie Post a monitorizat sistemul românesc de protecţie a copilului timp de opt ani. Când a vrut să prezinte punctul de vedere, s-a trezit luată pe sus şi scoasă din sală la cererea lui Cavada. „Vă rog să ieşiţi afară, pentru ca nu aveţi dreptul să vorbiţi,