La inceputul acestui an, peste 20.000 de persoane se aflau pe o lista de asteptare intocmita de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Au nevoie de proteze pentru a se reintegra in societate, pentru a nu se mai simti inutili si marginalizati. Ministrul Sanatatii a decis sa ii ajute, taind insa din bugetul acordat serviciilor medicale spitalicesti.
Sunt copii care s-au nascut cu dizabilitati, adolescenti sau adulti care au suferit accidente in urma carora au ramas cu amputatii, batrani pe care diabetul i-a lasat fara o mana sau un picior. Acesti oameni asteapta si acum o sansa la o viata normala. Teoretic, o persoana care a suferit o amputatie poate intocmi un dosar pentru obtinerea unei subventii de la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS), care sa-i permita achizitionarea unei proteze. Practic, dupa depunerea dosarului, pacientul este inscris pe o lista si i se spune ca va avea de asteptat... doi ani pentru a primi un membru artificial.
CIFRE. In ultimii ani, suma alocata pentru finantarea dispozitivelor medicale (proteze, orteze, scaune cu rotile etc.) a scazut de 10 ori. Daca in 1999 aceasta reprezenta 3% din bugetul CNAS, astazi este de doar 0,3 procente, in conditiile in care nevoile persoanelor cu handicap si numarul acestora sunt in continua crestere. In prezent, cererile de subventii pentru aceste dispozitive se primesc in flux continuu, insa rezolvarea lor necesita o asteptare extrem de indelungata. Cea mai veche cerere aflata pe lista de asteptare a unei proteze este inregistrata la Galati si datata... ianuarie 2002.
UN CAZ FERICIT. Marian Florea, din Constanta, a suferit, in luna iunie a anului 2004, un cumplit accident. Se intorcea de la tara si a facut un popas pe marginea soselei dintre Slobozia si Tandarei. Un autoturism scapat de sub control de un sofer inconstient, care rula cu viteza, l-a acrosat si i-a strivit piciorul drept. In u