Specialitatile culinare exotice au reusit sa cucereasca Romania de cativa ani incoace. Cum fiecare fel de mancare trebuie asortat cu un pahar de vin de calitate, si vinurile exotice au inceput sa ne invadeze magazinele. Marocane, spaniole, italienesti, acestea par sa aiba din ce in ce mai mult succes.
Spania are o traditie veche in producerea vinurilor tari, "pasionale". Un turist a descris la un moment dat pivnitele din regiunea Jerez de la Frontera folosind cuvantul "catedrale" - edificii inalte, protejate de caldura. Cu o arhitectura exterioara clasica, in interior sunt de o imensitate impunatoare.
In aceasta zona iberica a aparut si brandul Valdivia Bodegas, in 1960, cand grupul spaniol Intermonte, o companie producatoare de vinuri, s-a decis sa investeasca mai mult in acest domeniu. Grupul a achizitionat de la Williams Humbert, un oenolog renumit in Spania, podgoria fondata in 1960 in Jerez de la Frontera, Spania. Era vorba despre "Pago de la Plata", o podgorie care se afla chiar in centrul istoric al Jerezului. Povestea brandului Valdivia Bodegas incepe pe podgoria de 250 de hectare. Zona este o regiune cu traditie - despre vinurile din Jerez se stie ca au aparut inainte de Christos. In Spania, vinurile Valdivia exista de aproape 50 de ani. De cativa ani se afla si in Marea Britanie, Olanda, S.U.A, Germania si Belgia. In Romania insa au ajuns de doar cateva saptamani. "Stim si suntem convinsi ca romanii sunt din ce in ce mai deschisi, mai pregatiti si mai interesati in fata unor produse straine. Aducem o categorie noua pe piata din Romania si vrem sa furnizam branduri care sa acopere o gama cat mai variata de produse", explica Alexandru Bajenaru, directorul general al companiei care a adus vinul la noi in tara. Pe viitor, compania isi propune sa faca din Valdivia Bodegas un brand cunoscut si in Asia, Rusia si Polonia. Vinurile de Jerez includ num