Guvernul a aprobat printr-o Ordonanta de Urgenta organizarea activitatii practicienilor in insolventa. Actul normativ creeaza cadrul legal pentru reglementarea acestei profesii, cerinta necesara pentru aplicarea noilor prevederi ale Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei.
Potrivit legislatiei, insolventa este starea patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile.
Ordonanta prevede ca, practicienii in insolventa sunt persoanele fizice sau juridice care conduc procedurile de insolventa, procedurile de lichidare voluntara sau amiabila, precum si procedurile de prevenire a insolventei prevazute de lege, inclusiv masurile de supraveghere financiara sau de administrare speciala.
Ca persoane fizice independente, acestia isi pot exercita profesia in cabinete individuale, cabinete asociate sau societati civile profesionale fara personalitate juridica.
Persoanele juridice se organizeaza si functioneaza, sub forma de societati profesionale cu personalitate juridica sau sub forma intreprinderii unipersonale cu raspundere limitata.
Poate dobandi calitatea de practician in insolventa persoana care indeplineste urmatoarele conditii:
• Detine diploma de studii de invatamant superior de lunga durata in drept, stiinte economice sau inginerie si are o experienta in domeniul juridic sau economic de cel putin trei ani de la data obtinerii diplomei de studii de lunga durata;
• Nu se gaseste in vreunul din cazurile de nedemnitate;
• A promovat examenul de admitere in profesia de practician in insolventa.
Este nedemn de a fi practician in insolventa:
• Persoana condamnata prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila pentru savarsirea unei infractiuni intentionte, de natura sa aduca atingere prestigiulu