Aurel Sasu si-a lansat in urma cu trei saptamani Dictionarul Biografic al Literaturii Romane, o lucrare ampla, in doua volume si peste doua mii de pagini, la care lucreaza de mai multi ani.
- Care sunt, pe scurt, noutatile pe care le aduce acest dictionar?
- Dictionarul Biografic... este prima lucrare de referinta in literatura romana cu informatia adusa la zi (2004) pentru doua mii trei sute de scriitori. Este intaia lucrare de asemenea dimensiuni ale carei volume apar simultan, nu la intervale de unu, doi sau trei ani. Ea prezinta cel mai mare numar de autori (vechi, premoderni, moderni si contemporani), intr-o formula unitara, epuizand, pe cat a fost posibil, toate sursele documentare in biblioteci din tara si strainatate (pentru autorii din emigratia culturala). Diaspora europeana si nord-americana, cu un numar-record de nume, este pentru intaia oara integrata intr-o sinteza romaneasca dupa criterii strict valorice, nu dupa performante de ordin social, comunitar, politic sau financiar.
In sfarsit, noutate este chiar faptul ca Dictionarul... a putut sa apara in indiferenta cvasitotala a institutiilor de cultura romanesti. Stiati ca exista in aceste institutii persoane influente, factori de decizie carora le repugna proiectele de asemenea anvergura, importanta si dificultate?
- Inteleg ca a fost o munca uriasa. Ati lucrat singur sau impreuna cu colaboratori?
- Suntem in fata unei opere care se desprinde greu de propriul ei trecut. Cu siguranta, se cunoaste istoria ei nefericita. Intaia versiune, din 1978 (Scriitori Romani), e dezvoltata in cea interzisa in 1985, care, mult amplificata, se reia dupa 1989 (Dictionarul Scriitorilor Romani, I-IV, 1995-2002). Editez volumele III si IV ale acesteia din urma singur, dupa disparitia neasteptata a lui Marian Papahagi in 1999, si a lui Mircea Zaciu in 2000. Tot singur public Dictionarul Es