Potrivit legii, romanii care intra in posesia obiectelor de patrimoniu cultural trebuie sa anunte autoritatile locale, in maximum 72 de ore de la descoperire.
Desi legea spune ca "gasitorul" de obiecte de patrimoniu va fi recompensat de stat cu o suma care poate ajunge pana la jumatate din valoarea obiectului descoperit, politistii romani care se ocupa de protejarea patrimoniului cultural national se confrunta cu o crestere a numarului infractiunilor legate de patrimoniul cultural national, dar si cu o specializare si dotare cu tehnica moderna
(detectoare de metale) a "braconierilor arheologici" care cauta sa identifice obiecte din siturile arheologice apartinand perioadei dacice clasice.
Din acest motiv, Politia Romana a intensificat eforturile de prindere a "braconierilor arheologici" si a persoanelor care se ocupa cu traficul international de obiecte de patrimoniu si care s-au specializat in ultima perioada si pe furturi de bunuri culturale mobile din locuinte, lacase de cult si muzee.
In acest context, directorul Directiei de Investigatii Criminale, Bujor Florescu, a declarat, ieri, ca principalele directii de actiune ale politistilor sunt identificarea siturilor arheologice - mai ales cele dacice si romane - din judetele Alba si Hunedoara si combaterea traficului cu astfel de obiecte - mai ales a cazurilor cand acestea sunt scoase ilegal peste granita.
Potrivit acestuia, pentru combaterea infractiunilor legate de patrimoniul cultural national au fost angajati, in ultimele luni, din sursa externa, in structurile centrale si teritoriale, 35 de ofiteri specialisti in domeniul istoriei antice, arheologie, muzeografie, teologie.
In ceea ce priveste valoarea obiectelor furate, seful Serviciului de Protejare a Patrimoniului Cultural National, Razvan Joseanu, a precizat ca multe din obiectele disparu