Vinzatorii de aparate electrice si electronice vor fi obligati sa il scape pe client de aparatura inlocuita. Ei spun ca obligativitatea se va regasi in preturi, care vor creste cu doi pina la 10 euro.
Reciclarea deseurilor electrice va deveni o obligatie pentru producatorii si importatorii de produse electrice din martie 2007. Numai ca acest lucru se va reflecta in buzunarul cumparatorilor. „Consumatorii vor suporta 75% din costurile de recuperare si de reciclare din propriul buzunar.
Astfel, ajungem la statutul de european ce iti aduce nu numai drepturi, ci si obligatii“, ne-a declarat Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Echipamente si Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor.
In schimb, producatorul sau importatorul este obligat sa preia aparatul uzat. „Daca iti cumperi un frigider, cel de la care cumperi are obligatia, la cerere, sa-l preia pe cel vechi. Astfel, romanii nu isi vor mai depozita sau abandona produsele vechi“, crede Valentin Negoita.
Potrivit autoritatilor, banii colectati vor fi destinati pentru recuperarea curata si reciclarea optima a produselor.
Taxa de 10 euro pe PC
„Ne asteptam ca si la noi taxele sa fie aceleasi cu cele din UE“, a explicat Valentin Negoita. Astfel, pentru un PC, scumpirea vizibila va fi de aproximativ 10 euro, iar pentru laptop - de opt euro. Pentru monitoare si televizoare, costul va fi de sase euro, iar pentru imprimante - trei euro. Produsele electrocasnice se vor scumpi cu doi pina la sapte euro. Cele mai mici costuri de reciclare vor fi pentru produsele electrice de consum.
Romania nu este pregatita
Desi Directiva CE ce reglementeaza aplicarea acestei taxe trebuia impusa de la 1 ianuarie 2007, Romania nu are infrastructura necesara implementarii normelor UE in acest domeniu, lucru pe car