Saptamana trecuta, revista "Capital” a realizat un top al oraselor in care "merita” sa locuim. Urbea noastra s-a situat pe locul 29. Un loc nu tocmai onorant pentru o localitate ce se vrea metropola.
Lasand gluma la o parte, topul intocmit de Razvan Amariei se vrea cat se poate de serios si doreste sa creeze o imagine corecta asupra situatiei in care se afla orasele Romaniei.
Astfel, aflam din acest top faptul ca 60% din orasele mari si medii au obtinut note de 3 si 4 in privinta conditiilor de viata oferite locuitorilor, iar la polul opus, doar trei centre urbane au obtinut scoruri de peste 7. Cu toate acestea, cele trei centre nu au inca nici o sansa in fata "suratelor” lor occidentale.
De ce stam atat de prost?
Raspunsurile ar putea fi foarte variate la aceasta intrebare. Stim cu totii ca situatia Romaniei este departe de a fi roza si ca tara se zbate inca intre nuante de maro si kaki.
Razvan Amariei identifica doar cativa factori care concura la situatia precara a oraselor noastre semi-integrate. Dupa el, avem parte de o situtie economica destul de incerta, de lefuri mici, someri inca numerosi, de "investitii straine cu taraita”. Posibilitatile de petrecere a timpului liber sunt reduse, reteaua de transport este slab dezvoltata, sau chiar incompleta.
Mai amintim aici gradul de poluare, care este inca foarte ridicat, oferta educationala saraca, rata criminalitatii crescuta.
Amariei se mai refera la faptul ca stam - inca - prost cu posibilitatile de "evadare la shopping”, acestea rezumandu-se inca, in 2006, la magazinul universal central-ceausist, care a ajuns un fel de talcioc in care mini-buticurile expun marfa de tot felul de feluri si calitati, care mai de care mai indoielnice.
Nu