Telefoanele mobile, la moda printre copii
"Fiind un instrument de comunicare, prin excelenta, de contact social si cu o evolutie rapida (in continua perfectionare, cu functii care se diversifica cu fiecare model nou aparut), nu-i de mirare ca a prins in special la adolescenti, la tineri si copii si abia in ultimul rind la adulti. Adultii sint in general mai conservatori, se adapteaza mai greu noutatilor de acest gen si asta pentru ca adultii de azi au fost lipsiti de tehnica moderna in cea mai prolifica perioada din viata lor: copilarie si adolescenta. Evident, nu din vina lor", explica psihologul Florentina Cotoiu, referitor la "priza" pe care o au telefoanele celulare la adolescenti si la tineri.
Copiii si adolescentii, in schimb, au crescut cu o abundenta de noi aparitii tehnice, cu un “bombardament” informational, astfel incit pentru ei este firesc sa le doreasca si sa le detina. Mai ales ca de multe ori, la scoala, se da o adevarata lupta pentru cine are cel mai "tare" mobil din clasa.
Cit de important este telefonul pentru copii
In functie de etapa de virsta a fiecaruia, telefonul mobil are o importanta aparte. Odata cu inaintarea in virsta a copiilor, creste si performanta telefonului.
"Copiii din clasele I-IV ajung sa-si doreasca mobil mai ales prin imitatie: parintii au mobil si sint grozavi, copiii vecinilor se joaca pe mobil, fratii mai mari nu se despart de el nici cind dorm. Mobilul este, pentru ei, o jucarie si nu are, inca, legatura cu starea materiala sau cu prestigiul social. Este bine sa-l cunoasca, sa stie la ce foloseste, sa fie acomodati cu el, dar nu cred ca trebuie sa aiba unul personal, cu atit mai putin sa mearga cu el la scoala. Nu numai ca deranjeaza orele, dar sint expusi pericolului de a fi atacati si de a li se fura telefonul, cu tot cortegiul de e