Consilierul ministrului agriculturii, Ciprian Alic, a anuntat vineri ca unul din principalii derulatori de finantari europene de pe plaiurile mioritice va fi faramitat si descentralizat. Concret, premierul Calin Popescu Tariceanu va decide, cel mai probabil in cursul zilei de luni, tragerea pe linie moarta a Agentiei Nationale pentru Consultanta in Agricultura (ANCA).
Desi la o prima vedere masura pare a avea fundamente de management bine documentate, in spatele ei se poate ascunde o miscare politica, o mica razbunare personala. Astfel, premierul Tariceanu ii arata ce poate face un sef cu mana forte subordonatului sau indisciplinat (politic), Gheorghe Flutur.
Ministrul pacatuise recent prin a se ralia gruparii care nu a fost de acord cu debarcarea lui Theodor Stolojan din Partidul National Liberal. Dupa cum se stie, acestia vor readucerea "la bord" a ex-comandantului care a pus bazele crucisatorului Aliantei DA, in 2004, si care se bucura, in continuare, de o larga popularitate in randul electoratului.
De mentionat - anuntul asteptatului deces al ANCA a fost facut intr-un moment in care Tariceanu si Flutur se plimbau brat la brat prin Suceava.
Masura nu vine pe nepusa masa, discutii pe aceasta tema fiind purtate de multa vreme. Practic, se incearca in primul rand aducerea specialistilor si banilor europeni mai aproape de locul unde ar trebui cheltuiti, la nivelul comunitatilor locale. Modelul nu e nou, practica e probata in Franta si Austria si a dat rezultate.
E adevarat, Franta nu e tara despre care comunitatea europeana spune ca si-a facut un obicei din a deturna de la destinatia aprobata fondurile primite. Iar Romania nici nu viseaza sa poata avea vreodata capacitatea de absorbtie a fondurilor destinate agriculturii comparabila macar cu Ungaria sau Polonia.
Cine plange cel mai tare dupa aceast