Societatea Nationala a Lignitului Oltenia nu a recuperat, pana la aceasta ora, niciun leu din prejudiciul stabilit de procurori in stufoasele dosare ale "stramutatilor de lux", iar conducerea societatii spune ca asteapta o sentinta definitiva a instantei in acest caz.
In acest dosar au fost trimisi in judecata de catre procurorii anticoruptie si Ionel Mantog, fost secretar de stat in MEC, si Ion Vulpe, fost director al SNLO, care nu numai ca nu au platit nimic pentru vilele de lux construite partial pe banii societatii, ci isi pastreaza si functiile caldute in cadrul societatii pe care au spoliat-o, conform anchetatorilor.
Vile de lux pe banii statului
Scandalul stramutatilor de lux a starnit multe valuri, in momentul descoperirii, de catre presa, a faptului ca mai multe persoane cu functii de raspundere din cadrul Societatii Nationale a Lignitului Oltenia si-au construit vile impozante pe banii societatii ale carei interese ar fi trebuit sa le apere.
Cazul a a intrat, pe rand, in atentia politistilor, procurorilor si a Departamentului National Anticoruptie, iar o parte dintre beneficiarii statutului de "stramutat" au fost trimisi in instanta. Povestea este simpla si aducatoare de beneficii importante pentru cei care au stiut sa profite de functiile detinute sau de cunostinte.
Astfel, folosind o informatie de ordin intern, sefi din cadrul SNLO sau diverse persoane cu functii au beneficiat de vile, majoritatea construite in cartierul Primaverii din Targu Jiu, pe banii societatii, devenind peste noapte stramutati.
In anul 2003, in cadrul Consiliului de Administratie al SNLO, din care faceau parte si cativa dintre viitorii stramutati de lux, s-a luat decizia sa se avanseze cu lucrarile de excavatie din minerit. In schimb, persoanele ale caror case erau "pe linia" buldozerului ar fi urmat sa primeasca