Foto: Cotidianul
Anul si gradul: astfel poate fi caracterizata cariera militara a principelui Radu Duda de Hohenzollern-Veringen, formata dintr-o serie de avansari la foc automat, urmata de o intempestiva activare, la cererea printului.
Avansarile
Ascensiunea militara a printului Radu, actor de profesie, a inceput in 2002, an in care premierul de atunci, Adrian Nastase, l-a numit reprezentant special al Guvernului Romaniei pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare Durabila. In acelasi an, printul a absolvit Colegiul National de Aparare si a fost avansat de la gradul de locotenent-major in rezerva la cel de capitan in rezerva.
Anul urmator, printul Radu a absolvit inca un curs de factura militara, si anume programul Senior Executive de la George C. Marshall Center din Germania. Diploma i-a adus inca o tresa, cea de maior in rezerva.
In 2004, inca un curs, inca un grad. Printul a urmat cursul National and International Security for Senior Executives, la Kennedy School of Government de la Universitatea Harvard, iar dupa absolvire a devenit locotenent-colonel in rezerva.
In sfirsit, in vara anului 2005, printul Radu de Hohenzollern-Veringen este din nou avansat: a primit gradul de colonel, dar totodata a fost trecut si in rindul cadrelor active.
Activarea
Pe 16 iunie 2005, Ministerul Apararii Nationale anunta ca Alteta sa Radu, principe de Hohenzollern-Veringen, a devenit ofiter activ, cu grad de colonel. Ministerul afirma ca principele a fost chemat din rezerva ca „o consecinta a eforturilor depuse de Alteta sa pe timpul campaniei de integrare a Romaniei in structurile euroatlantice“.
Generalul Eugen Badalan, pe atunci seful Statului Major General, ne-a spus ca principele insusi a cerut sa fie chemat din rezerva si ca dosarul sau a fost intocmit si depus de Ion Mircea Pl