Propunerea de reorganizare si de restructurare a spitalelor va ajunge la Ministerul Sanatatii, la solicitarea ministrului Eugen Nicolaescu de respectare a legii potrivit careia o astfel de decizie necesita si avizul consiliilor judetene, care sint administratorii unitatilor spitalicesti. Potrivit dr. Lucica Scutaru, directorul-executiv al Autoritatii de Sanatate Publica Braila, acest lucru reprezinta un pas spre descentralizare, dar este si o modalitate de a se discuta in consiliile judetene si despre sanatate si de a realiza si acestea care sint costurile spitalelor. ''In 16 ani nu s-a discutat niciodata in Consiliul Judetean despre costurile spitalelor, pina acum, cind a trebuit sa se introduca aceste aspecte si sa se produca mari dezbateri, la care consilierii care nu sint medici nu au inteles nimic despre ce este finantarea sau ce inseamna acest lucru pe caz sau pe numar de paturi sau ce inseamna sa sustii un spital si costurile acestuia... dar e bine, ca macar acum vor invata aceste lucruri si vor sti despre ce este vorba", apreciaza dr. Lucica Scutaru.
Potrivit sursei citate, noua structura a spitalelor din Braila va fi transmisa Ministerului Sanatatii si va fi pusa in aplicare, probabil, de la 1 ianuarie 2007.
Dupa cum v-am mai informat, propunerea de restructurare a numarului de paturi a fost facuta de conducerea spitalelor, dupa care a fost aprobata si sustinuta de Autoritatea de Sanatate Publica, in urma evaluarilor facute de comisia nationala de evaluare. La acea vreme, s-a avut in vedere restructurarea unitatilor spitalicesti, astfel incit acestea sa se incadreze in normele impuse de Uniunea Europeana. ''Din 2007, la noi nu vor mai exista 6 paturi intr-un salon de spital si, dintr-o data, vom taia noi numarul de paturi si le vom scoate afara, pentru ca altfel spitalele nu vor primi autorizatie de functionare, daca nu este suprafata c