Unitatile medicale din Timis sunt in pragul colapsului - sustin reprezentantii sindicatelor, care le-au comunicat aceasta realitate parlamentarilor ce reprezinta judetul in Parlament.
Comisia de dialog social de pe langa Prefectura a cerut o intalnire cu alesii timisenilor pentru a le atrage atentia ca exista riscul ca institutiile sanitare sa intre in colaps in ultimele doua luni ale anului, din lipsa de bani, si ca trebuie sa faca mai mult pentru acest domeniu.
Liderul sindicatului "Sanitas" din Timis, Livius Carstea, a precizat ca judetul ar avea nevoie de 230 de miliarde lei vechi (6,5 milioane euro) pentru a iesi din impasul in care se afla. Unul din motivele pentru care sanatatea a intrat in colaps il reprezinta procentul imens care se cheltuie, din bugetul spitalelor, pentru plata angajatilor: 80 la suta.
"E nevoie de mai multi bani, ne-a ajuns cutitul la os. Noi avem deja un grafic pentru a deschide conflictul de interese. Strangem semnaturi pentru a intra in greva, desi suntem constienti ca aceasta actiune nu pica bine in contextul integrarii in UE", a adaugat liderul sindical.
In urma discutiilor dintre Carstea si fostul ministru al Sanatatii, deputatul PSD Ovidiu Branzan, s-a ajuns la concluzia ca nici sistemul de plata a cazului rezolvat nu functioneaza cum trebuie. Motivul pentru care cea mai mare clinica din vestul tarii, Spitalul Judetean nr.
1, este mereu in prag de colaps il reprezinta diferenta dintre tariful pe cazul ponderat, de 1.297 RON, si situatia reala a cheltuielilor medii cu un bolnav, care trec de 1.500 RON.
Asa se explica felul in care an de an se acumuleaza datorii la furnizori si la cheltuielile de personal. Situatia Spitalului Judetean este la fel an de an, insa cel Municipal a terminat anul trecut f