Istoricul Georg Herbstritt, angajat al celebrului Institut Gauck din Berlin, omologul CNSAS de la Bucuresti, dezva-luie, in exclusivitate pentru ZIUA de Cluj, culisele raportului STASI despre activitatea unui grup anticomunist, nationalist si reactionar avand centrul spiritual la Cluj.
Istoricul s-a aflat in aceste zile la Cluj, unde a sustinut, la Centrul Cultural German, o prelegere despre relatiile dintre STASI, temuta politie politica germana, si Securitate.
STASI nu avea surse bune
Citind documentele STASI din anii ‘70 despre Romania, se poate observa ca STASI nu avea surse foarte bune. Alaturi de unele rapoarte serioase exista si foarte multe care sunt superficiale si pline de greseli, spune Georg Herbstritt. Istroricul se refera la un raport intocmit de STASI in 1972 despre situatia Universitatii din Cluj.
Astfel, intr-o nota informativa datata 15 februarie 1972, sunt descrise presupuse actiuni subversive puse la cale de forte de dreapta din RFG si un grup reactionar din Romania.
Va prezentam mai jos cele mai importante pasaje din nota: Intre forte de dreapta din RFG, in special Asociatia de compatrioti din «Cele sapte cetati» si un grup anticomunist si nationalist de intelectuali de nationalitate germana din Romania exista legaturi (...). Centrul spiritual al grupului este Universitatea din Cluj.
Mai exista membri ai grupului si in Sibiu si Brasov, in redactiile ziarelor de limba germana locale din Sighisoara si Medias, in institutii culturale si in scoli.
Acest grup practica un cult al elitei. El se delimiteaza clar de RSR. (...) Din cate se spune, programul maximal al grupului prevede declararea Transilvaniei ca regiune autonoma si atribuirea unui statut politic special acesteia din urma.
Programul minimal prevede constituirea Brasovului ca oras german liber purtand numele de