Frica de avion, claustrofobia... Sunt fobii care pot fi tratate cu ajutorul jocurilor video care simuleaza calatoria cu avionul, mersul cu liftul, trecerea prin tunel.
Terapiile virtuale sunt cele mai noi metode destinate pacientilor care sufera de teama patologica de avion, de spatii inchise si alte fobii care pot fi simulate prin jocuri video. Potrivit Asociatiei Americane de Psihologie, realitatea virtuala s-a dovedit eficienta mai ales in cazul fricii de avion. Aceasta stare de anxietate este din ce in ce mai raspandita in randul populatiei, dupa catastrofele aviatice. Pentru a veni in sprijinul acestor persoane, prof. Samantha Smith si echipa sa au dezvoltat o metoda inovatoare bazata pe simularea situatiilor reale. Echipati cu o masca video, doua casti audio si asezati pe un scaun dinamic, pacientii patrund intr-o lume virtuala care imita intocmai realitatea unui zbor cu avionul: decolarea, traseul si aterizarea. Testele au fost efectuate pe 45 de pacienti cu varste intre 24 si 69 de ani suferind de teama patologica de a calatori cu avionul. Dupa opt sedinte de terapie virtuala, desfasurate pe durata a sase saptamani, pacientii au efectuat un zbor cu avionul, pentru a vedea daca reusesc sa-si invinga teama. Rezultatul: 90% dintre ei au scapat de fobia calatoriei cu avionul.
CONCLUZIE. Aceste rezultate i-au incurajat pe cercetatorii americani sa testeze si alte terapii virtuale. Printre acestea se numara un discurs virtual pentru persoanele carora le este teama sa se exprime in public, precum si un traseu cu liftul virtual, trecerea printr-un tunel sau pe un pod virtual, in cazul persoanelor care sufera de claustrofobie, frica de intuneric sau de inaltime. Frica de avion, claustrofobia... Sunt fobii care pot fi tratate cu ajutorul jocurilor video care simuleaza calatoria cu avionul, mersul cu liftul, trecerea prin tunel.
Terapiile virtuale sunt