Cand ajungi la usa lui, nu apuci sa suni, iti deschide cu miscari iuti si te pofteste zambind inauntru, afi-sand un aer de adevarat gentleman. Cand ajungi la usa lui, nu apuci sa suni, iti deschide cu miscari iuti si te pofteste zambind inauntru, afisand un aer de adevarat gentleman.
Aproape imediat incepe sa-ti povesteasca, sa-ti explice, sa-ti arate poze vechi, fara sa oboseasca. Un torent optimist. Asa l-am cunoscut pe Horia Serbanescu, la 82 de ani. Pe el si casa lui, in care amintirile de demult inca mai rezista. Te prinde de la inceput cu tineretea lui. Intr-o cariera artistica indelungata a jucat de toate: drama, revista, comedie, opereta, comedie muzicala, a aparut in filme, la televiziune si il ascultam destul de des la radio. Horia Serbanescu si-a pastrat intact mai ales spiritul.
LA REVISTA. A pasit prima oara pe scena la 5 anisori, in 1929, cand a fost ales sa interpreteze rolul Regelui Mihai intr-un spectacol numit "Miss Revista". "Momentul de varf era numit baletul «Soldatilor de plumb»", reia firul povestirii Horia Serbanescu. Pe scena aparea o cutie imensa din care ieseau 18 soldati. Era un dar simbolic oferit micului Rege Mihai. Din pacate, Majestatea sa a fost impiedicata sa vina pe scena sa-si primeasca darul intrucat s-a constatat ca soldatii nu aveau in dotare decat slipuri si sutiene. Ca sa iasa pasienta maestrului de balet, tanarul Simion Siomin s-a cautat un copil de varsta Regelui Mihai care sa ii semene cat de cat. Sau macar sa poarte plete, cum purta pe atunci micul rege. S-a facut o selectie si dintre cei cativa posibili «pusti-monarhi» am fost ales eu. La premiera, maestrul Giugaru sau nea Sandi, cum era rasfatat de toti, mi-a dat urmatoarea indicatie regizorala: «Ai grija, sire, sa nu faci pipi pe matale, ca aluneca soldatii si se supara Dom Director Tanase." Prin 1930, Horia Serbanescu era un copilas in panta