Cei din generatia care a refuzat carnetele de membru UTC si PCR, l-am perceput pe fostul presedinte de partid si candidat la functia de presedinte de republica ca pe un fost. Comunist. Unul dintre cei multi locuind confortabil in scumpa noastra patrie, fara a fi fost deranjati de austeritatea intelectuala a „filozofiei” societatii socialiste multilateral dezvoltate.
Sau de individualismul anarhic al lui Ceausescu. Dimpotriva. Nici unul dintre economistii defunctului regim, cu atat mai putin un Stolojan, un Isarescu, un Remes, Dijmarescu, sau Vacaroiu nu a indraznit sa promoveze macar principiile individualismul socialist.
Eroii vremurilor lor, posesorii aceleasi identitati ideologice si de breasla din Ungaria vecina si comunista, inca din 1956 au dat expresie starii de spirit si temperament specifice individualismului liberal, obligandu-l pe Kadar sa renunte la monetarismul debil in favoarea implantului de principiu al cererii si ofertei, cu care au revolutionat efectiv economia lor nationala.
Decenii de-a randul, Ungaria a fost vitrina cu bijuterii a socialismului sovietic. Naivii din1989 - „carnea de tun” cu care a fost pavat drumul catre raiul capitalist -, sunt in mare parte efectivul celor „nehotarati”, care nu l-au nici criticat, dar nici apreciat pe Theodor Stolojan, in particular.
Au inteles - cu pretul bunului simt ce le-a fost "intinat” de liberalismul, crestin-democratia, social-democratia, „despotismul intelept” al post-comunismului romanesc-, ca nu numai elita politica romaneasca, dar o mare parte a societatii romanesti sufera de o groaznica criza de identitate.
Citesc in ziare -in sfarsit!-, opinia potrivit careia PNL suporta o criza de identitate doctrinara. Cu adevarat, asa si este! Dar nu este singurul partid diagnosticat aidoma.
@