Campania-pilot de informare privind Strategia nationala de management al riscului la inundatii va fi lansata, azi, de ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor. Sulfina Barbu se va intalni la Centrul cultural UNESCO Ionel Perlea, din municipiul Slobozia, cu reprezentanti ai institutiilor centrale si locale cu atributii in gestionarea inundatiilor, precum si cu primari din zonele cu risc ridicat. Prin campania de informare si comunicare se urmareste crearea unui comportament adecvat in situatii de urgenta generate de viituri. Comunicarea in cadrul campaniei se bazeaza, in cea mai mare masura, pe dezvoltarea voluntariatului. Conceptul presupune, in faza-pilot, infiintarea a 20 de Ecocentre in mediul rural, in zonele cu risc de inundatii. Ecocentrul este un punct de informare si educare a populatiei din aceste zone, cu scopul pregatirii pentru situatii de risc provocate de inundatii. De asemenea, aici se vor realiza, impreuna cu membrii comunitatii locale, simulari ale unor posibile revarsari ale apelor. In ultimii ani, Romania s-a confruntat cu inundatii soldate cu pierderi materiale imense si, mai grav, cu pierderi de vieti omenesti.
Acestea s-au datorat atat fenomenelor meteorologice nefavorabile, cat si interventiei factorului uman, care prin activitati necontrolate, precum despaduririle sau distrugerea sistemelor de irigatii din zonele de campie, a contribuit la accentuarea consecintelor acestor fenomene, mai ales din zona rurala.
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a adoptat, in anul 2006, „Strategia nationala de management al riscului la inundatii”, care promoveaza planuri, programe, atributii si responsabilitati la nivel ministerial si teritorial.
Gestionarea crizelor provocate de viituri a evidentiat complexitatea problematicii si a atras atentia asupra lipsei de informatie si asupra lipsei de educatie in randul populatiei in ceea ce