Constructiile au asigurat anul trecut profit pentru aproape toti jucatorii principali de pe aceasta piata, comertul a adus cele mai mari cresteri ale afacerilor, iar cele mai profitabile companii au fost cele din sectorul de servicii. Acestea sunt, in linii mari, concluziile care reies analizand topurile celor mai mari 50 de jucatori pe fiecare sector de activitate din economie, clasamente realizate de Centrul Roman de Modelare Economica (CRME).
Businessul primilor jucatori din constructii a atins anul trecut 1,81 mld. euro, in crestere cu 17,8% fata de anul precedent. Dintre acestia, doar una singura a incheiat 2005 pe pierdere, rata profitabilitatii generale a acestui clasament fiind de 6,8%.
Potrivit analizei CRME, topul celor mai mari companii de constructii se caracterizeaza printr-un dinamism puternic, fiind foarte frecvente schimbarile de ierarhii.
Cu o rata a profitabilitatii mai redusa decat cea din constructii, comertul a oferit anul trecut, la fel ca si in 2004, cel mai puternic ritm de crestere a vanzarilor. Afacerile celor mai mari 50 de societati de pe aceasta piata au urcat cumulat cu 44,3%, pana la 11,58 mld. euro, in timp ce rata profitabilitatii acestui sector a fost de 4,01%.
Cea mai mare rata a profitabilitatii a avut-o sectorul serviciilor, in conditiile unei rate de 12,17%, aproape dubla fata de cea a constructiilor, al doilea in ierarhia ratei de profitabilitate.
Potrivit aceluiasi studiu, explicatia pentru aceasta situatie consta in ratele foarte mari de profitabilitate ale companiilor de telefonie mobila Orange (37,7%) si Vodafone (33,31%), care, avand totodata cifre de afaceri foarte mari, au influentat decisiv rata de profitabilitate a sectorului. Businessul acestei piete a fost anul trecut de 6,88 mld. euro, in crestere cu 20,4%.
Cei mai multi bani ruleaza in continuare jucatorii din petrol si energie, a