Cele 19 tablouri, din colectia istorica a Muzeului National Brukenthal au sosit din nou la Sibiu dupa aproape 50 de ani, in care s-au aflat in Muzeul National de Arta al Romaniei. De la 1 Decembrie vor fi expuse publicului larg.
Tablourile au fost aduse in cutii speciale, impachetate individual si transportate cu sase microbuze insotite de alte cateva masini ale fortelor speciale. Masurile nici nu sunt de mirare, dat fiind faptul ca toata lumea a conchis ca valoarea lor este inestimabila.
Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat ca s-a tinut de promisiunea facuta Bisericii Evanghelice si Sibiului, in urma cu mai putin de un an, de a se ocupa personal de aducerea acestor tablouri la Sibiu. „Nu cred ca exagerez daca spun ca este un moment istoric. In urma cu mai putin de un an am semnat protocolul.
Am promis atunci ca cele 19 capodopere ale picturii universale se vor intoarce acasa dupa 50 de ani”, a spus Iorgulescu.
Cele 12 masini speciale care au insotit tablourile de la Bucuresti pana la Sibiu au sosit in Piata Mare vineri, in jurul orei 13, ele aliniandu-se in fata Muzeului National Brukenthal Imediat au fost incercuite de „mascati” inarmati, care nu au lasat pe nimeni sa se apropie.
Apoi, pe rand, fiecare dintre cele sase microbuze care contineau pretioasele tablouri au intrat in curtea muzeului unde au fost descarcate de specialisti, din nou sub paza extrema. Operatiunea a durat aproximativ o ora. Doar trei dintre cele 19 picturi au fost prezentate ulterior in Sala Baroca a Muzeului.
Cele trei tablouri au fost desfacute din cutiile lor si prezentate de catre ministrul Iorgulescu - „Rastignirea lui Christos”, de Antonello da Messina, „Omul cu tichie albastra”, de Jan van Eyck, si „Portret de barbat citind”,