Mobilierul din bambus sau fier forjat nu mai este considerat o excentricitate, ci incepe sa devina ceva normal pentru cei care s-au plictisit de mobilierul din PAL sau lemn masiv. Pe aceasta s-au bazat si cativa intreprinzatori cand au decis sa investeasca 70-200.000 de euro in mici fabrici de mobilier atipic pentru conservatori.
Iulian Munteanu a decis sa inceapa o afacere cu mobilier din bambus dupa ce a vizitat mai multe tari exotice precum: Vietnam, Thailanda sau Indonezia si
si-a dat seama ca ar putea avea viitor pe piata romaneasca.
"Una din pasiunile mele este de a calatori. Astfel, in urma unor calatorii exotice mi-a venit ideea de a importa mobilier colonial. Am verificat costurile si timpii si am constatat ca este mai interesant sa produc mobilier exotic in Romania", povesteste Munteanu, director de proiect al diviziei Dual Bamboo din cadrul companiei Dual Man din Bucuresti. Inginer de profesie, dar fara experinta in productia de mobilier, Munteanu a decis sa apeleze la ajutorul profesionistilor in productia de mobila, sa importe materii prime si sa inceapa productia.
"Primul container de bambus si alte materiale conexe am reusit sa-l consumam facand numai teste si incercari nereusite. Am facut probe timp de un an de zile. Nu este usor sa descoperi o tehnologie viabila pentru un material pe care noi, romanii, il stim doar sub forma de undita de pescuit", explica Munteanu.
"Trebuia sa ajungem la o calitate si o durabilitate de functionare care sa ne atraga clientii. Si am reusit", adauga el.
Investitia initiala a fost de peste 200.000 de euro, bani folositi pentru achizitia materiilor prime, angajarea specialistilor in productia de prototipuri de mobila, in probe si incercari, dar si in utilaje. "Am investit mult timp si bani pentru a gasi furnizori seriosi. Bambusul trebuie sa fie de o anumita calitate, pentru a putea fi