Biblioteca Judeteana I.N. Roman din Constanta este pastratoarea unor lucrari de mare valoare bibliofila si documentara, din care ies la lumina cuvantul tiparit sau caligrafiat cu migala pe hartia ingalbenita de vreme.
Un loc aparte in rafturile bibliotecii municipiului nostru il ocupa cartea straina veche, ce ascunde intre copertile ei luminile umanismului din epoca de inceput a tiparului sau din secolele imediat urmatoare.
Un volum monumental, de o exceptionala valoare documentara si istorica, este incunabulul „Cartea Cronicilor” (Liber chronicarum), volum tiparit in anul 1493, la Nurnberg si avandu-l ca autor pe medicul umanist german Hartmann Schedel.
Volumul, legat in piele maronie, cuprinde, pe langa textul in limba latina tiparit cu caractere gotice, peste 2.000 de imagini xilogravate si o harta a Europei. Ultima parte a cartii cuprinde detalii geografice si istorice asupra tarilor din Europa, un interes deosebit pentru noi reprezentand-ul descrierea tarilor romanesti. O alta piesa de rezistenta a bibliotecii I.N.
Roman este editia liliput a "Talmudului”, volum care are dimensiunea de 1x2 centimetri si reprezinta o lucrare religioasa ebraica. Este cel mai mic volum al bibliotecii si cuprinde comentariul si interpretarea dogmatica a „Vechiului Testament” din punct de vedere teologic, istoric si juridic.
De asemenea, in sala de carte rara si bibliofilie se pastreaza editii ce cuprind operele unor clasici ai literaturii latine si franceze, cum ar fi Cicero, Caesar, Plaut, Lucan, Montaigne, Corneille sau Voltaire.
Editii vechi ovidiene, editate acum cateva sute de ani
De o atentie deosebita se bucura si editiile vechi ovidiene, durabile monumente inaltate de-a lungul secolelor poetului Romei si al Tomisului