Cea mai mare provocare pentru jucatorii din IT, in acest moment, este pastrarea oamenilor in companie, este de parere Angelica Procopie, director de resurse umane la Alcatel Romania. "Pragul critic pentru plecarea unui angajat este perioada de pana la doi ani. Daca trec de acesta, oamenii de obicei raman deoarece incep sa se acomodeze cu organizatia, isi fac prieteni, iar impulsul de a lua totul de la zero intr-o alta companie se reduce semnificativ", precizeaza Angelica Procopie. Potrivit acesteia, angajatii care decid sa plece din companie sunt in majoritatea cazurilor tocmai aceia care s-au format in cadrul organizatiei.
"Sunt tineri, iar dupa cateva programe de training se simt mai increzatori in fortele proprii, astfel ca in momentul in care li se propune un job mai bine platit, in cele mai multe cazuri il si accepta. Problema cea mai mare vine din faptul ca de multe ori cel care decide sa plece mai ia cu el si alti angajati din acelasi departament", spune Procopie. Crede ca migratia de personal este un fenomen cu care se confrunta aproape toate domeniile de activitate, acest fapt fiind generat de faptul ca multe industrii sunt de-abia la inceput, iar angajatii au mult mai multe oportunitati o data cu intrarea multinationalelor pe piata.
"Piata farmaceutica, de exemplu, se confrunta cu o lipsa acuta de personal calificat pe unele sectoare, iar faptul ca exista o cerere destul de mare a condus la situatia in care angajatii au multe avantaje in acest moment". In ceea ce priveste industria de IT, cel mai greu de gasit sunt arhitectii software si managerii de proiecte, ca urmare a dezvoltarii domeniului intr-un ritm mai alert decat cel al cresterii pietei fortei de munca, fapt ce a condus la crearea unui deficit de forta de munca in domeniu.
"Am observat ca aproape toate companiile din IT cauta specialisti cu profiluri asemanatoare, cerintele p