O stire tulburatoare: lemnul celebrelor viori Stradivarius era prelucrat dupa ritualuri stravechi, de calugarii din Bucovina .
Teolog si istoric al religiilor, Costan Mandrila a descoperit de curand un amanunt de senzatie: Stradivarius si Amati - celebrele viori manufacturate candva in atelierele din Cremona - erau facute din lemn bucovinean, lemn ales si prelucrat de calugarii de la Putna. Dincolo de imaginea blanda si tihnita a locului, Bucovina nu inceteaza sa uimeasca. Manastirile din nordul Moldovei ascund inca multe secrete ce se cuvin a fi scoase la lumina, inainte de a se pierde pentru totdeauna. Iar unul din ele, pastrat cu strasnicie de monahii batrani, este chiar tehnica si ritualul mistic ce au insotit, sute de ani, gasirea lemnului de rezonanta si transformarea lui in sunete si acorduri armonice, avand convingerea ca Dumnezeu (de necuprins cu mintea) salasluieste in muzica sferelor, in perfectiunea unor sonoritati primordiale, spre care tindem mereu, fara a le atinge vreodata.
Ucenicii apostolului Andrei
- Descoperirea legata de existenta calugarilor lutieri din Bucovina constituie o mare surpriza. Dupa cum se stie, ortodoxia romana nu a cunoscut obiceiul cantarii din instrumente. Spre deosebire de evreii din vechime, care cantau din alaute si chimvale, noi Il slavim pe Dumnezeu mai simplu si direct - doar cu glasul. Cum se explica aceasta abatere de la regula? De unde au deprins monahii bucovineni mestesugul instrumentelor cu coarde?
- Intr-adevar, obiceiul muzicii religioase instrumentale vine de la evrei. Totul pleaca de la Apostolul Andrei, supranumit si Apostolul Lupilor, ai carui ucenici (evrei convertiti la crestinism) au ajuns pe aceste locuri ca misionari ai credintei crestine, purtand cu sine lumina lui Cristos. Terenul era deja pregatit, de monoteismul zamolxist al dacilor liberi, dar si de prezenta unor