125 de cladiri din Capitala prezinta pericol public. 9,15 milioane RON, bugetul PMB pentru lucrarile din 2006. Investitiile facute de stat vor fi recuperate de la proprietari
Dintre cele 389 de imobile incadrate in clasa I de risc seismic, 125 prezinta riscul iminent de a se prabusi in cazul unui cutremur peste 7 grade pe scara Richter, prinzand sub daramaturi mii de persoane.
Considerate un pericol public de edili, acestea intra intr-un program anual de reabilitare, ale caror cheltuieli de executie sunt suportate de stat pana la momentul finalizarii lor.
Ulterior se stabileste o ipoteca a statului pentru fiecare locuinta in parte, urmand ca proprietarul sa inceapa achitarea creditului in prima luna de dupa receptionarea lucrarii.
Investitiile pentru cladirile incadrate in clasa I de risc seismic, care cuprind expertize, proiecte si lucrari de consolidare, sunt suportate de catre Primaria Capitalei sau de Guvern, din transferuri de la bugetul de stat (prin MTCT) si ulterior de proprietari prin credite ipotecare.
Facilitati pentru cei cu venituri mici
"In 2006, fondul destinat consolidarilor a fost de 9,150 milioane RON. Programul anual se face pe baza listei de prioritati intocmita de Primaria Municipiului Bucuresti, pe care o aproba Guvernul. Conditiile sunt foarte avantajoase pentru proprietari, avand in vedere ca in cazul celor cu venituri peste media pe economie, este vorba despre un credit ipotecar pe 25 de ani fara dobanda, in timp ce proprietarii cu venituri sub medie sunt scutiti de rambursarea ratelor, pe perioada inregistrarii acestei conditii", ne-a declarat ieri Ana Maria Toma, reprezentanta a Biroului de presa din Primaria Capitalei.
Lucrarile, intarziate de lipsa acordului proprietarilor
PMB a transmis notificari la toate asociatiile de proprietari-locatari ale cladirilo