Tabloul lui Grigorescu (1838-1907) intitulat "Peisaj din Campina" a declansat spiritul de competitie al colectionarilor/negustorilor de arta, in cadrul vanzarilor de duminica ale casei Alis. Lucrarea, in ulei pe lemn, cu dimensiunile 24x38,5 cm, realizata in 1902, a fost adjudecata pentru 85.000 RON ( 850 de milioane lei vechi) de la pretul de pornire de 60.000 RON.
Comentariile unor specialisti potrivit carora uleiul ar fi valorat cu mult peste pretul de achizitie, reusesc, pe buna dreptate, sa intretina interesul in jurul operei "maestrului de la Campina", care s-a bucurat, anul acesta, de o meritata si indelung asteptata punere in valoare a creatiei sale.
Bunaoara, Musée des Beaux-Arts din Agen prezenta, in data de 22 aprilie a.c., prima personala de amploare organizata in strainatate dupa disparitia pictorului, sub genericul "Itinéraire d’un peintre roumain de l’école de Barbizon a l’impressionnisme". Initiativa a apartinut celor doua muzee din Franta - Musée départemental de l’Ecole de Barbizon si Musée des Beaux-Arts din Agen si a fost deschisa publicului pana in data de 14 august. Scopul era acela de a invita publicul sa descopere arta lui Grigorescu, format in ambianta Scolii de la Barbizon, unde a lucrat alaturi de cei mai mari pictori ai epocii precum Corot, Daubigny, Millet sau Courbet. Expozitia a reunit 34 de lucrari din patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei si 16 opere provenind de la Musée des Beaux-Arts din Agen, Musée Mormottan-Monet din Paris si Palais des Beaux-Arts de Lille. Se stie, de altfel, ca Muzeul din Agen detine cea mai importanta colectie de picturi semnate de Grigorescu, aflate in Franta, si anume 13 opere, dintre care 12 au fost donate in 1929 de doctorul Louis Brocq – eminent profesor in medicina originar din Lot-et-Garonne si bun prieten al artistului – apoi de sotia acestuia. Din data de 9 septembrie si pana