Anexele la contractul de privatizare a Petrom permit proprietarului OMV sa majoreze discretionar tarifele la petrol si gaze.
Totul in numele eficientizarii activitatii!
Austriecii de la OMV s-au obligat, prin contractul de privatizare al Petrom, sa asigure eficienta companiei romanesti la standardele internationale.
Conform anexelor la contractul de privatizare, care au peste 500 de pagini si al caror continut a fost dat partial publicitatii in cadrul Jurnalului TVR de aseara, eficientizarea Petrom la standarde internationale poate fi obtinuta "pe baza preturilor interne si externe, determinate de piata".
Cu alte cuvinte, prin majorari semnificative de preturi la gaze si combustibili, menite sa-i arda pe romani la buzunare.
Astfel se poate explica profitul net de 500 de milioane de dolari (400 de milioane de euro) pe care Petrom l-a raportat pentru primul semestru al acestui an. Nici grupul austriac care a cumparat cea mai mare companie romaneasca nu o duce mai prost: OMV a anuntat pentru primul semestru al anului un profit net de 904 milioane de euro, in crestere cu 30%.
Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele OMV, declara la momentul raportarilor ca rezultatele Petrom au avut o contributie semnificativa la cele ale grupului.
Pentru tot ce inseamna Petrom, OMV a platit aproximativ 670 de milioane de euro. Niciun politician sau ministru nu si-a pus semnatura pe contractul de privatizare.
Actul a fost semnat de Constantin Nedelcu, vicepresedinte la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie, si contrasemnat de sefii de directii din acest oficiu: Alexandru Alexe, Robert Neagoe, Silvia Vlad, Eugen Zvirjinschi si Emil Harsie. Din comisia de negociere a contractului au facut parte Dorinel Mucea, Alexandru Alexe, Robert Neagoe, Adriana Oros si Corneliu Condrea.