Investitiile directe cu impact semnificativ in economie, a caror valoare depaseste un milion de dolari, au fost de 1,22 miliarde de dolari (985 mil. euro) pe primele zece luni ale acestui an, in crestere cu 22% fata de nivelul inregistrat in perioada smilara a anului trecut, conform datelor Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).
"Principalii factori care au determinat aceasta crestere au fost apropiata aderare a Romaniei la UE care da un sentiment de siguranta investitorilor, precum si evolutia principalilor indicatori macroeconomici: inflatia redusa, cresterea PIB-ului, dinamica economiei in general", a declarat Sorin Vasilescu, director ARIS.
El a explicat ca Romania este atractiva pentru investitorii straini si datorita criteriilor clasice de selectie ale investitorilor, precum pozitia geografica si nivelul scazut al salariilor in raport cu nivelul de calificare al fortei de munca.
"Directiile majore in care au fost orientate investitiile directe pe primele zece luni au fost industria componentelor auto, industria materialelor de constructii, energia neconventionala (biodiesel, energie eoliana) si sectorul IT", a explicat Vasilescu.
In luna octombrie a acestui an, investitiile directe care depasesc un milion de dolari au totalizat 265,7 milioane de dolari (213,3 milioane de euro).
Potrivit ARIS, in perioada octombrie 2001 - data de intrare in vigoare a legii privind investitiile directe cu impact semnificativ - si octombrie 2006, au fost inregistrate 520 de proiecte de investitii de acest tip, a caror valoare angajata este de 6,4 mld. dolari.
Investitiile directe realizate de companii straine reprezinta aproape 74% din total, respectiv 4,6 miliarde de dolari.
Pana la sfarsitul lunii octombrie, au fost finalizate 326 de proiecte de investitii, in valoare de peste 2,767 miliarde de dolari.
Principalele domen