Controversat, dar solicitat. In proiectul-mamut lansat de fosta guvernare PSD drept cea mai mare dezvoltare rezidentiala din nordul Capitalei - ansamblul Henri Coanda din Baneasa - se ascute lupta pentru loturile ramase libere. Cererea este de zece ori mai mare fata de oferta Agentiei Nationale pentru Locuinte.
Costuri de executie mici, profit minim si preturi de vanzare hilare comparativ cu oferta similara a developerilor privati care opereaza in nordul Capitalei. Din vara lui 2003, cand a fost lansat, ansamblul Henri Coanda a pierdut trenul scumpirilor de pe piata rezidentiala din cauza unui sir de tergiversari si intarzieri iscate de problemele de ordin juridic si birocratic.
Acum, la distanta de trei ani, Henri Coanda se prezinta ca un cartier de calitate mediu plus, adresat unor clienti cu bugete mai modeste (circa 600 euro/familie/luna), iar vilele se vand la pret de 500 euro/mp, de doua-trei ori mai putin fata de cea mai ieftina oferta privata din zona Baneasa-Pipera.
Nu este de mirare, in aceste conditii, ca pe cele 50 de loturi ramase disponibile ca urmare a renuntarilor se bat peste 500 de solicitanti. Gheorghe Popescu, directorul general al ANL, spune ca fericitii posesori vor fi alesi de Agentie, in baza unui punctaj, criteriile acestuia fiind afisate pe site-ul ANL.
Preturile pe unitate locativa variaza intre 60.000 de euro (pentru o casa de 120 mp) si 170.000 de euro (340 mp). Vor fi 1.111 locuinte cu credit ipotecar, din care acum se construiesc 400, restul urmand sa fie incepute in 2007. „Desi exista o presiune din partea constructorilor, vom incerca sa tinem in frau preturile pe mp construit din acest cartier“, spune directorul ANL.
Henri Coanda se construieste pe un teren in suprafata de 99 de hectare, amplasat in partea de nord, in zona complexului Sere Pipera - Aeroportul Baneasa - Volunt