Cine a spus ca locul femeilor nu este in business, se insala amarnic.
Aceasta este intarita de statistici care releva faptul ca nu mai putin de 36% dintre firmele infiintate in ultimii zece ani sunt conduse de femei.
Un procent semnificativ fata de media Uniunii Europene, unde companiile infiintate de reprezentantele sexului frumos detin o pondere de 26% din totalul firmelor existente.
Studiul prezentat de Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie arata ca rata de mortalitate a intreprinderilor deschise de femei este mai mica decat cele infiintate de barbati, asta in special datorita "prudentei in afaceri", dupa cum a apreciat Mihaela Cristea, expert in cadrul ANIMMC.
In ceea ce priveste forma juridica a societatilor conduse de femei, aproape 80 dintre firme sunt societati cu raspundere limitata, restul fiind societati pe actiuni, si intr-un procent foarte mic, cooperative.
Cat despre sectoarele de activitate ale firmelor infiintate de femei, studiul arata ca majoritatea societatilor lucreza in industrie, urmata de servicii si comert.
Firmele nu vad nici un avantaj in sistemul fiscal
Conform analizei, discriminarea in afacerile derulate de femei este aproape inexistenta, mai putin de 10% din raspunsuri indicand o astfel de stare. Totusi, cazurile de discriminare semnalate au fost in principal gasirea/negocierea contractelor si competitia neloiala.
Majoritatea firmelor au declarat ca urmeaza sa faca investitii mici sau mari in urmatorii ani, procentul celor care declara ca vor face investitii mari fiind in toate cazurile cel mai mare, respectiv aproape 60 la suta.
In ce priveste principala sursa de finantare a afacerii, aproape 90 la suta dintre intreprinderi indica faptul ca aceasta provine din fonduri proprii, in timp ce doar 10 procente apeleaza la credite. Referi