Sute de bunuri, cautate peste granite. Majoritatea obiectelor au disparut in anii '90. 29 de tezaure dacice si romane, recuperate
Cateva sute de bunuri de patrimoniu furate sunt cautate in strainatate de politistii romani, in timp ce in tara se deruleaza o vasta operatiune de evaluare a celor 29 de tezaure dacice si romane recuperate.
Bunuri culturale mobile, sustrase din lacasuri de cult, din colectii personale sau muzee fac obiectul unor anchete complexe.
Desi majoritatea bunurilor au fost furate in anii '90, multe dintre ele nu au mai ajuns nici pana astazi inapoi la proprietari.
Politistii din cadrul Serviciului Protejarea Patrimoniului Cultural National fac eforturi pentru depistarea acestora peste granite.
De asemenea, au fost intensificate eforturile de prindere a "braconierilor arheologici" si a persoanelor care se ocupa cu traficul international de obiecte de patrimoniu.
Principalele directii de actiune ale politistilor sunt identificarea siturilor arheologice, mai ales cele dacice si romane, din judetele Alba si Hunedoara si combaterea traficului cu astfel de obiecte, mai ales a cazurilor cand acestea sunt scoase ilegal peste granita.
Seful Serviciului de Protejare a Patrimoniului Cultural National, Razvan Joseanu, ne-a declarat ca multe din obiectele furate din tezaurele dacice si romane de pe teritoriul Romaniei sunt apreciate ca inestimabile.
Cu toate acestea, "braconierii arheologici" evalueaza obiectele in functie de perioada din care provin si de numarul acestora. "Spre exemplu, un denar roman se poate vinde, in functie de criteriile mentionate, cu sume cuprinse intre 10 si 2.000 de euro, in timp ce o moneda tip koson, care a circulat pe teritoriul dacic, este apreciata la 1.500 de euro", a precizat Joseanu.
Valoarea obiectelor de patrimoniu, traficate pe piata neagra, a scazut in ult