Preturile terenurilor din Bucuresti au crescut in medie cu 20-30% in prima jumatate a anului, se arata intr-o analiza Colliers. Cu toate acestea, dinamica a cunoscut variatii semnificative de la o zona la alta, cea mai mare majorare fiind inregistrata in zone precum Progresului si Pipera, unde preturile s-au dublat.
"In 2006, piata terenurilor pare sa se fi maturizat. Preturile au inceput sa devina imaginea cererii si ofertei, spre deosebire de alti ani, in care erau stabilite in functie de factori aleatori sau de informatii inexacte detinute de proprietari", se arata in cel mai recent studiu de piata al Colliers, care analizeaza evolutia pietei imobiliare din Bucuresti in prima jumatate a anului, transmite Mediafax.
Intrate de curand in vizorul investitorilor, zonele Titan, Rahova, Progresului au cunoscut cresterile cele mai mari ale preturilor terenurilor. Daca in aceste zone nivelul preturilor de vanzare a terenurilor s-a dublat, in zone care se situau la inceputul anului la un nivel ridicat de pret nu s-au inregistrat modificari spectaculoase.
Un exemplu in acest sens este reprezentat de centrul Capitalei, unde, ca si in nord, pretul terenurilor variaza intre 1.000 si 2.000 de euro/mp, ceea ce a dus la limitarea accesului dezvoltatorilor de centre comerciale de anvergura, costul terenului facand aceste investitii neprofitabile.
Slab conectate la mijloace de transport in comun, zonele periferice au fost singurele care au oferit terenuri la preturi accesibile utilizarii comerciale, respectiv la 250-500 euro/mp. Pastrandu-si caracterul speculativ, Pipera ramane in continuare o exceptie, in zona de nord a Bucurestiului, unde preturile s-au dublat, crescand de la 200-300 euro/mp la 500-800 euro/mp.
Saturata de proiecte de retail, conform aprecierilor analistilor Colliers, partea de vest a orasului a consemnat numeroase proiecte rezidentia