Pe piata europeana a prostitutiei, vechile state membre au reglementari bine batute in cuie. Fiecare tara are legi specifice, care se preocupa de sanatatea "fetelor" si reglementeaza cea mai veche meserie din... Europa fie prin mecanisme fiscale, fie interzicand anumite practici. Ioana Speteanu
In Austria, prestarea de servicii sexuale contra cost este legala, facilitarea procurarii unei prostituate este ilegala. Cu alte cuvinte, „pestii” sunt vanati de lege, „fetele” nu. Persoanele care practica prostitutia sunt obligate sa treaca prin examene medicale periodice, in vederea prevenirii si tratarii bolilor cu transmitere sexuala.
Nici legea belgiana nu este prietena „pestilor”, activitatea lor fiind cu desavarsire interzisa. Prostitutia, in schimb, este legala in Belgia, cu conditia sa nu tulbure ordinea publica printr-o oferta ostentativa de servicii sexuale.
Din anul 1995, a devenit legala si inchirierea de locatii in vederea desfasurarii acestei activitati lucrative vechi de cand lumea, cu specificarea ca prostitutatele sa nu obtina „profituri anormal de mari”. Nu este specificata limita maxima a acestor profituri.
Vanzarea si cumpararea de servicii sexuale sunt activitati legale in Danemarca, inca din 1999. Exceptie fac copiii sub 18 ani, in cazul carora prestarea de servicii sexuale este sanctionata de lege. Initial, veniturile provenite din prostitutie erau incadrate de catre fiscul danez ca „venituri din activitati suplimentare” si impozitate conform unei grile speciale.
Ulterior, legea a permis persoanelor care presteaza servicii sexuale platite sa inregistreze veniturile aferente ca „venituri din activitatea de baza”. Prostituatele se pot inregistra ca lucratori independenti si isi pot promova serviciile in mass media. Intermedierea serviciilor sexuale este interzisa.
In Finlanda, municipa