Joaca de-a v-ati ascunselea dintre Guvern si microintreprinderi pare ca s-a incheiat surprinzator cu victoria totala a acestora din urma. Nu doar ca ele nu au fost fortate sa plateasca un impozit de 16% pe profit, dar pot opta pentru o rata de impozitare a venitului anual de numai 2% in 2007, fata de 3% in acest an.
Dupa ce in urma unei „erori materiale“ microintreprinderile riscau sa fie desfiintate si impozitate ca orice alta firma cu 16% pe profit, o alta „scapare“ a Guvernului face ca in continuare sa poata fi platite salariile prin intermediul lor.
Desi au dezbatut aprins asupra metodelor prin care sa poata evita aceasta situatie, guvernantii, voluntar sau involuntar, nu doar ca au legiferat folosirea microintreprinderilor pentru plata salariilor, dar au mai si micsorat rata impozitului pe venit cu 1 procent.
Cunoscut adversar al microintreprinderilor (desi intr-un interviu acordat SFin a recunoscut ca a folosit, la randul sau, acest mijloc in calitate de intreprinzator), ministrul finantelor Sebastian Vladescu a cedat presiunilor Parlamentului si a acceptat, in cele din urma, pastrarea statutului acestora. Cu o conditie: ca ele sa nu mai fie folosite pentru plata salariilor.
Solutia - redefinirea termenului: „O microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent: a) realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 50% din veniturile totale, b) are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv, c) a realizat venituri care nu au
depasit echivalentul in lei a 100.000 euro si d) capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul, autoritatile locale si institutiile publice“.
Prevederile codului nu se pot aplica retroactiv
Numa