Privit in perspectiva ultimilor cinci ani, razboiul din Irak s-a dovedit cea mai mare greseala a actualei administratii. America s-a impotmolit in acest razboi ilegitim, haotic si ucigas (100 de soldati americani morti doar in ultima luna), intr-o tara astazi fara nici o perspectiva, si se confrunta cu cea mai mare criza de credibilitate internationala pe care a trait-o vreodata. Administratia Bush a pierdut zilele acestea controlul asupra marii natiuni de dincolo de ocean in urma unui sir catastrofal de greseli politice si de strategie militara. Grupul de "soimi" razboinici de la Washington va avea de-acum, chiar si in cei doi ani care au ramas din legislatura presedintelui, aripile taiate, ceea ce va duce la imprevizibile schimbari ale raporturilor de forte pe glob.
Sirul de evenimente nefaste a inceput chiar cu prabusirea turnurilor gemene. "Schimbarile vor avea loc prea incet in lipsa unui eveniment catalitic, catastrofal, gen Pearl Harbor", se spune in documentele din 1997 ale unui grup de neo-conservatori cuprinzandu-i pe Donald Rumsfeld si pe Dick Cheney. Si-ntr-adevar suspiciunea ca administratia americana a avut informatii precise despre iminenta atacurilor teroriste si, intentionat, le-a lasat sa se petreaca (asa cum se stie ca s-a intamplat si la Pearl Harbor) a depasit azi o simpla teorie a conspiratiei, devenind o ipoteza larg acceptata de public. Administratia Bush a vrut un motiv clar, impresionant pentru inceperea razboiului, si l-a avut in tragica zi de 11 septembrie 2001.
Evenimentele care-au urmat au confirmat faptul ca intentiile grupului de la Casa Alba depaseau cu mult razboiul legitim contra terorismului, pe care ei il declarau oficial. Afganistanul, prima tinta, a fost invadat cu larga aprobare a comunitatii internationale, care compatimea inca Statele Unite pentru teribila sa rana si era oripilata de regimul talibanilor. Chia