Oficialii bancii centrale nu sunt ingrijorati in privinta cresterii nivelului creditelor in monede mai putin uzuale, dar aflate la moda acum, cum ar fi francul elvetian si yenul japonez.
Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Cristian Popa, a recomandat, marti, populatiei, sa manifeste prudenta la contractarea de credite in monede "exotice", precum yenul sau francul elvetian, aratand ca aceste imprumuturi ofera un avantaj de cost iluzoriu.
Bancile indigene care au lansat acest tip de credit mizeaza acum pe dobanzi mai mici, dar trebuie sa fim atenti si la comisioanele aferente. Altfel, avantajul initial s-ar putea transforma intr-un dezavantaj major. "Recomand prudenta in ceea ce priveste aceste valute, asa zise exotice.
Ecartul dintre dobanda la care bancile se finanteaza si dobanda oferita este la fel de mare ca in cazul altor valute, insa comisioanele sunt mai mari", a spus Popa.
Oficialul a atras atentia ca riscurile pentru populatie sunt mai ridicate decat in cazul contractarii de imprumuturi in euro, de exemplu, intrucat nu exista venituri si economii in aceste monede pe piata interna.
De asemenea, bancile au resurse limitate de valute exotice, a spus Popa.
"Sunt de inteles companiile care se indatoreaza in euro sau persoanele fizice care iau credite ipotecare in moneda europeana, insa pana vom adera la zona euro vrem sa moderam avansul creditelor in valuta", a afirmat viceguvernatorul BNR.
Mai multe banci romanesti au lansat in acest an credite denominate in alte monede decat cele uzuale in cazul creditelor in valuta, respectiv euro sau dolari. Creditele in franci elvetieni sau yeni au fost lansate la dobanzi nominale cu cateva puncte procentuale mai reduse decat cele in euro sau dolari.
In privinta francilor elvetieni, multi analisti considera ca do