La actualul nivel al productiei, resursele de titei si gaze din Romania dovedite pana acum vor asigura o perioada de exploatare de doar circa 10 ani. Acest lucru nu inseamna ca rezervele naturale ale tarii noastre s-au epuizat.
"Asupra perspectivelor privind evidentierea de noi rezerve probabile si posibile nu se pot face previziuni. Acestea sunt conditionate de investitiile care se vor face in domeniul exploatarilor geologice, de producatorii autohtoni precum Petrom si Romgaz, si de companiile straine ce activeaza in prezent si viitor pe teritoriul tarii, precum si de gradul de reusita al sondelor de exploatare, in sensul evidentierii de noi zacaminte", a declarat Liviu Stoican, expert in cadrul directiei generale de politici energetice a Ministerului Economiei si Comertului.
De asemenea, dependenta tarilor din Europa de importuri de gaze naturale se inscrie pe un trend ascendent.
Astfel, daca la nivelul anului 2003 necesarul de consum a fost asigurat in proportie de 49% din productie indigena iar importurile nete erau de 51%, situatia prognozata pentru anul 2030 arata ca importurile vor atinge 80 la suta din totalul cererii de gaze naturale. Expertii ne asigura ca exista suficiente resurse in jurul Europei care sa poata acoperi cererea de gaze din continent. In prezent nu exista suficiente posibilitati de transport a acestor volume de gaze naturale catre pietele de gaz europene.
Europa are nevoie de zona Marii Caspice si Orientul Mijlociu
In vederea cresterii coeficientului de siguranta in livrarea gazelor pentru evitarea unor perturbari majore in sistemul national de transport si respectiv in alimentarea cu gaze a consumatorilor in situatii de criza, Executivul are in vedere diversificarea surselor de aprovizionare cu titei si gaze naturale prin interconectari energetice si cresterea capacitatii de inmagazinare subter