Averile reunite ale celor 300 cei mai bogaţi români reprezintă anul acesta circa 18,3% din PIB. Cu toate acestea, statul nu poate spera că va pune mâna decât pe foarte puţini din aceşti bani, întrucât oamenilor de afaceri le rămân multe portiţe deschise prin care îşi pot feri veniturile de impozitare. Deşi nu are decât 39 de ani, Cornel Penescu, patronul PIC, se gândeşte deja la momentul retragerii şi la... pensia de stat. „Toate veniturile mele sunt încasate lega
Averile reunite ale celor 300 cei mai bogaţi români reprezintă anul acesta circa 18,3% din PIB. Cu toate acestea, statul nu poate spera că va pune mâna decât pe foarte puţini din aceşti bani, întrucât oamenilor de afaceri le rămân multe portiţe deschise prin care îşi pot feri veniturile de impozitare.
Deşi nu are decât 39 de ani, Cornel Penescu, patronul PIC, se gândeşte deja la momentul retragerii şi la... pensia de stat. „Toate veniturile mele sunt încasate legal. Am un salariu de 3.500 de euro şi plătim impozitele ca atare. Nu poţi să ştii niciodată ce se va întâmpla. E mai bine să ai pensia asigurată. {i fratele meu, şi soţia îşi primesc, la fel, veniturile pe salarii“, arată patronul PIC. Dar el este excepţia care întăreşte regula. Pentru că, cei mai mulţi dintre cei întrebaţi, când a venit vorba despre resursele proprii, au devenit foarte reticenţi.
Ca şi caracteristică generală, milionarii îşi controlează cuvintele şi se tem să nu provoace scandal. În fond, orice informaţie prost plasată le poate „taxa“ averea. Sunt foarte puţini cei care recunosc pe faţă că „trişează“ cu plata impozitelor. Off-record se plâng de statul care ia cu mai multe mâini şi care nu îi ajută să facă producţie.
Dispariţia, de la începutul anului viitor, a unei breşe foarte largi prin care numeroase firme beneficiau de sistemul de impunere de 3% aplicat asupra veniturilo