La Colegiul National "Mihai Viteazu" din Turda, cei peste 700 de elevi invata in sali de clase in care temperatura abia daca depaseste 10 grade Celsius.
Conducerea liceului a decis, cu aprobarea Inspectoratului Scolar Judetean, scurtarea orelor de curs la 45 de minute si a pauzelor la cinci minute. In pauza mare, elevii si profesorii primesc ceai cald, iar clasele sunt incalzite doar cu radiatoare electrice. „Cativa angajati ai scolii vin la trei noaptea si pun in functiune aceste radiatoare, astfel incat dimineata sa fie cat de cat cald”, a declarat Gheorghe Lobont, directorul colegiului.
Din cauza faptului ca nu pot fi incalzite, mai multe sali de curs, de la ultimul etaj al cladirii, si sala de sport au fost scoase din functiune.
Conducerea liceului spera ca lucrarile de inlocuire a centralei termice sa se termine pana la sfarsitul saptamanii, cu toate ca termenul de finalizare a lucrarii, potrivit contractului, este 30 decembrie 2006.
Licitatie tarzie
Licitatia pentru inlocuirea centralei a avut loc in luna septembrie. Vechea centrala avea 35 de ani de functionare si avea un randament de doar 65 %. „De mai multi ani am cerut inlocuirea ei. Licitatia a fost organizata de inspectorat”, mai spune Gheorghe Lobont.
Reprezentantii inspectoratului sustin insa ca au organizat licitatia imediat dupa primirea banilor de la Ministerul Educatiei. „Banii au venit in august. E drept ca era bine sa fi venit in mai, sa putem lucra vara, dar asta nu depinde de noi”, a declarat Silvia Vandici, inspectorul care se ocupa de derularea acestor proiecte in cadrul ISJ Cluj.
Ea sustine ca judetul Cluj a primit in august peste 100 de miliarde de lei vechi pentru lucrari de infrastructura si ca cea mai mare parte a lucrarilor sunt inca in derulare. „Am cheltuit pana acum circa 50% din suma alocata si speram sa consumam toti banii pana la sfarsitul anului