In mai multe judete din Transilvania inca nu exista centre functionale de colectare a deseurilor electronice si electrocasnice.
Primariile din Transilvania pun destul de greu in aplicare deciziile guvernului referitoare la colectarea si reciclarea separata a deseurilor electronice si electrocasnice. Cu cateva exceptii, in majoritatea localitatilor cu mai mult de 10.000 de locuitori, amenajarea centrelor de colectare a televizoarelor, monitoarelor, frigiderelor si celorlalte aparate uzate este doar in stadiu de proiect.
Colectate separat
O hotarâre de guvern, luata înca de anul trecut, referitoare la colectarea deseurilor de echipamente electronice si electrocasnice (denumite DEEE) începe abia acum, si foarte timid, sa fie aplicata în teritoriu. Problema acestor deseuri cu regim special este reglementata si de directiva DEEE, emisa de Uniunea Europeana, cea pe baza careia s-a întocmit si Hotarârea de Guvern nr. 448/ 2005.
Conform ultimului act, anul trecut trebuia sa fie înfiintat în fiecare judet cel putin un centru de colectare a deseurilor electronice si electrocasnice, iar în acest an, câte un centru în fiecare localitate cu o populatie mai mare de 10.000 de locuitori.
Mai mult chiar, din acest an ar fi trebuit sa înceapa si reciclarea televi-zoarelor, frigiderelor, monitoarelor, ventilatoarelor si a celorlalte obiecte care intra în categoria DEEE.
Potrivit reprezentantilor Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului, in Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare, Salaj) s-au strans 44,39 tone de deseuri electrice si electrocasnice. Directorul agentiei, Marian Proorocu, sustine ca situatia reciclarii acestor deseuri nu este clarificata deocamdata.
„Urmeaza sa organizam o intalnire cu producatorii de electrice si electrocasnice, ca sa stabilim exact ce se va intampla cu ele si cine va monitoriza situ