În conformitate cu planul de eficienţă energetică elaborat de Comisia Europeană, obiectivul naţional este reducerea intensităţii energetice, în perioada 2006-2009, cu un procent de În conformitate cu planul de eficienţă energetică elaborat de Comisia Europeană, obiectivul naţional este reducerea intensităţii energetice, în perioada 2006-2009, cu un procent de aproximativ 2,5-3%, faţă de anul 2001. Potrivit documentului de politică energetică al Ministerului Economiei şi Comerţului, în sectorul rezidenţial, dar şi în industrie consumul de energie ar putea fi redus cu 50%, şi respectiv 17%. Însă pentru atingerea acestei ţinte, sectorul energetic are nevoie de investiţii masive, circa 8,9 miliarde de euro, pentru retehnologizarea capacităţilor deja existente, pentru construirea altora noi, dar şi pentru reabilitarea centralelor hidroenergetice.
Estimările necesarului de investiţii în sectorul energetic în funcţie de subsectoare:
Energie electrică şi termică:
În sectorul energiei electrice, necesarul de investiţii pentru perioada 2006-2009 se estimează la circa 3,6 miliarde de euro, din care:
* circa 35% pentru construirea de capacităţi de producere şi reabilitarea de centrale în domeniul hidroenergetic;
* circa 15% în complexele energetice;
* circa 20% în domeniul termoenergetic;
* circa 10% în domeniul nuclear;
* 10% în reabilitarea şi dezvoltarea reţelelor de transport;
• 10% în reabilitarea şi dezvoltarea reţelelor de distribuţie;
* În perioada 2005-2010 se vor scoate din funcţiune, în vederea casării, grupuri cu performanţe reduse şi durată de viaţă depăşită, însumând o putere disponibilă de circa 2.100 MW. Se va pune în funcţiune o putere de circa 1.100 MW în grupuri noi şi cu performanţe ridicate şi se vor reabilita în condiţii de eficienţă tehnico-economică grupuri existente, însumând circa 950 MW. @N