Avocatii clujeni cer desfiintarea unui numar de 48 de societati comerciale din judet care au ca obiect de activitate consilierea juridica. Ei sustin ca firmele ar fi ilegal constituite. Cu toate ca avocatii si consilierii se judeca in instante, ei ar fi de acord cu unificarea celor doua profesii.
Reprezentantii Baroului Cluj sunt de parere ca, potrivit legilor actuale, consilierea juridica nu poate fi obiect de activitate al unui SRL si, ca urmare, actele lor constitutive sunt lovite de nulitate. Ei pretind ca toate cele 48 de societati trebuie sa intre in faza de lichidare si sa fie radiate din Registrul Comertului.
Aproape jumatate din firmele in cauza sunt reprezentate de catre avocatul sucevean Dorin Andronic. El a afirmat ca a ales sa fie alaturi de consilierii juridici deoarece ii considera colegi, cu aceeasi profesie si cu aceeasi facultate, si sustine unificarea profesiilor de avocat si consilier juridic intr-un sistem juridic de aparare si consiliere convergent.
Reprezentantul Baroului Cluj, Mircea Pop, este de acord cu unificarea celor doua profesii, dar dupa regulile legii care organizeaza profesia de avocat. El tine sa precizeze ca Baroul nu a deschis proces impotriva consilierilor juridici, ci impotriva a 48 de societati comerciale care au un obiect de activitate nepermis de lege.
In Codul CAEN (Clasificarea activitatilor economice nationale) activitatile juridice sunt cuprinse la clasa 7.411, iar clasificarea a fost aprobata prin Hotarare de Guvern.
Dorin Andronic a mai spus ca legile in vigoare nu interzic expres ca activitatea de consiliere juridica sa se faca prin intermediul unor societati comerciale, iar statutul profesiei de consilier juridic permite acest lucru, fiind doar una din formele de exercitare a profesiei de jurist.
@N