Populatia trebuie sa manifeste prudenta la contractarea de credite exotice, considera viceguvernatorul BNR, Cristian Popa. Oficialul a atras atentia ca riscurile pentru populatie sunt mai ridicate la creditele in yeni sau franci elvetieni decat in cazul contractarii de imprumuturi in euro, de exemplu, intrucat nu exista venituri si economii in aceste monede pe piata interna.
"Ecartul dintre dobanda la care bancile se finanteaza si dobanda oferita este la fel de mare ca in cazul altor valute, insa comisioanele sunt mai mari", a adaugat Popa. Mai multe banci romanesti au lansat in acest an credite denominate in alte monede decat cele uzuale in cazul creditelor in valuta, respectiv euro sau dolari. Creditele in franci elvetieni sau yeni au fost lansate la dobanzi nominale cu cateva puncte procentuale mai reduse decat cele in euro sau dolari. In luna septembrie, avansul nominal al creditului neguvernamental s-a accelerat la 3,8% fata de 3,5% in luna anterioara, soldul finantarilor fiind de 85,289 miliarde de lei, potrivit datelor anuntate de BNR la finele lunii trecute.
Raportata la valoarea de la sfarsitul primelor noua luni din 2005, cresterea a fost de 59,6%, cu aproape trei puncte peste ritmul consemnat in perioada ianuarie-august. Creditele in lei acordate populatiei au consemnat cel mai ridicat ritm de crestere dintre toate componentele creditului neguvernamental, cu un avans de 123,2%. In valuta, finantarile acordate companiilor detin cea mai mare pondere, cu un total de 25,660 miliarde de lei, desi anualizat au crescut cu doar 13%. Creditele in valuta atrase de populatie au urcat cu 47%, la 14,353 miliarde de lei.
Populatia trebuie sa manifeste prudenta la contractarea de credite exotice, considera viceguvernatorul BNR, Cristian Popa. Oficialul a atras atentia ca riscurile pentru populatie sunt mai ridicate la creditele in yeni sau franci elve