Medicii timiseni vor putea, la fel ca si colegii lor din toata tara, sa isi cumpere de la stat cabinetele medicale in care isi desfasoara activitatea, la preturi de zeci sau chiar de sute de ori mai mici decat cele practicate pe piata. 50 de euro metrul patrat - cladiri in zona centrala a Timisoarei, si teren cu un euro metrul patrat sunt preturile stabilite pe plan local, prin lege, pentru vanzarea cabinetelor medicale.
Initiativa legislativa ar fi foarte buna daca, prin niste amendamente strecurate in lege de Comisia pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor, nu s-ar fi dat posibilitatea schimbarii destinatiei respectivelor spatii, dupa vanzare, sau vanzarea, mai departe, catre terti. Adica, in Timisoara, in locul unei parti din cabinetele vandute de stat la preturi de “economat” ar putea rasari cazinouri sau night-club-uri. O lege revizuita Actul legislativ initial prin care cadrele medicale au posibilitatea sa isi cumpere cabinetele medicale in care isi desfasoara activitatea este Ordonanta 110/2005. Aceasta dadea posibilitatea cadrelor medicale sa isi cumpere cabinetele de la stat, la preturi cu mult sub cele ale pietei, insa interzicea utilizarea ulterioara a acestor spatii in alte scopuri decat cele medicale, dupa cum preciza ca, in cazul vanzarii ulterioare a acestor spatii, Ministerul Sanatatii are prioritate la cumparare. Situatia s-a schimbat insa dupa ce ordonanta a fost revizuita, vorba lui Caragiale, “pe ici pe colo, prin punctele esentiale”, de Comisia pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor. Ce a iesit a fost o lege - 236/2006 - care da posibilitatea unor speculatii imobiliare fantastice, sub acoperamantul nevinovat al vanzarii cabinetelor medicale catre titulari.
In ordonanta veche se specifica foarte clar, la articolul 22 - “Spatiile medicale cumparate in conditiile prezentei ordonante de urgenta nu pot fi folosite decat