Bancile mici nu vor disparea dupa aderare. Orientarea pe nise este solutia pentru a rezista. Proiect BNR si ARB pentru reducerea birocratiei
Sistemul bancar este pregatit pentru integrare, a declarat ieri Radu Negrea, secretar general al Asociatiei Romane a Bancilor. Potrivit oficialului ARB, in ciuda concurentei in crestere, bancile din Romania vor rezista in competitia cu marile grupuri europene. "Bancile locale au un mare avantaj: cunosc piata", a spus Negrea. Cele mai expuse, bancile mici, ar putea rezista in Uniunea Europeana prin orientarea activitatii pe nise restranse cum ar fi agricultorii. Bancile au dezvoltat, de asemenea, in colaborare cu Banca Nationala, un proiect care vizeaza reducerea birocratiei. Un sistem integrat pentru centralizarea raportarilor venite de la banci va fi operational de la 1 ianuarie. Secretarul general al ARB a recunoscut totusi ca, dupa 1 ianuarie, bancile se vor confrunta cu o problema legata de personal.
Bancile mici merg spre nise
Frica de grupurile europene este o imagine eronata, a mai spus oficialul ARB. Acesta a avansat si o solutie pentru evitarea efectelor negative ale integrarii asupra bancilor de dimensiuni mici.
"S-a demonstrat ca in foarte multe tari exista banci de nisa care se descurca foarte bine chiar si in prezenta grupurilor mari. Ar trebui sa existe banci mici axate pe finantarea micilor producatori", spune secretarul general al ARB. In Romania, singura banca specializata pe finantarea microintreprinderilor este ProCredit. Pe piata bancara din Romania, ProCredit este axata exclusiv pe microfinantari, portofoliul de credite al institutiei fiind dominat in proportie de 91% de finantarile acordate IMM.
Oferta de credite ProCredit este departajata in diferite tipuri de Microcredite si Credite pentru IMM.
Proiect BNR pentru reducerea birocratiei