Caietul de sarcini s-a potrivit doar cu un anume model La mijlocul lunii septembrie, Ministerul Sănătăţii şi-a manifestat într-un mod cât se poate de discret intenţia de a reînnoi parcul auto al serviciilor de ambulanţă din ţară. Anunţul de participare la licitaţia cu pricina nu a fost publicat decât în "Monitorul Oficial", fără să fie postat şi pe site-ul ministerului, aşa cum se obişnuieşte cu restul achiziţiilor publice.
Deşi mediatizarea a fost făcută pe şest, valoarea licitaţiei este de peste 15 milioane de dolari, doar în faza iniţială. În 2006 vor fi achiziţionate 300 de ambulanţe, iar anul viitor şi în 2008 vor mai fi luate câte 1.000 de bucăţi. În aceste condiţii, se aşteaptă ca investiţia finală să fie de ordinul sutelor de milioane de dolari. Firmele care au intrat în cărţi de anul acesta vor deveni preferenţiale, pe toată durata derulării contractului.
Dedicaţie pentru Porsche Romania
Primul lot de ambulanţe ce va fi cumpărat este din aşa-zisa categorie C, adică cele de dimensiuni mari, în care pot fi efectuate inclusiv intervenţii chirurgicale. Specificaţiile tehnice introduse în caietul de sarcini al licitaţiei au fost croite exact pe calapodul autovehiculelor Volkswagen, produse de concernul Porsche. Este vorba de lungimea Salvării, care trebuie să fie de fix 3,5 metri şi de faptul că au fost excluse modelele care nu aveau tracţiune integrală. Modele 4x4 produc mai multe companii cu reprezentanţi pe piaţa românească, însă nu au acea lungime de 3,5 metri. Culmea, cele care aveau lungimea agreată nu sunt dotate cu tracţiune integrală. Aşa se face că Porsche Romania a fost singura companie care s-a calificat pentru această categorie, înhăţând deja o primă bucată a contractului.
Pentru un alt lot, de doar 50 de autoturisme, oficialii de la minister nu au mai prevăzut în caietul de sarcini caracteristicile "cu dedicaţie". Rezultatul