Vechii chinezi includeau soia printre cele cinci culturi sacre, alături de orez, grâu, orz şi mei. Noi, românii, am inclus-o printre celelalte traume suferite în comunism. După revoluţie, "a Vechii chinezi includeau soia printre cele cinci culturi sacre, alături de orez, grâu, orz şi mei. Noi, românii, am inclus-o printre celelalte traume suferite în comunism. După revoluţie, "a mânca salam cu soia" s-a transformat din pedeapsă în virtute. Au trecut anii şi aveam să descoperim că soia este, de fapt, un aliment-minune. Lipsită de colesterol, săracă în grăsimi, dar foarte bogată în proteine, planta miraculoasă a fost adoptată cu mare pasiune de adepţii dietelor sănătoase şi vegetarieni. Iar, în perioadele de post, soia şi produsele pe bază de soia - soia granule, soia cuburi sau şniţele, pateuri, mezeluri de soia, brânză de soia (tofu), lapte de soia - au devenit cea mai căutată alternativă la carne şi produse lactate. În ultimul timp însă, studiile care au scos soia din anonimat prin anii 1960 şi au ridi-cat-o la rangul de proteină perfectă încep să fie serios contestate. Tot mai mulţi cercetători din America - unde soia a provocat o adevărată isterie naţională - atrag atenţia asupra pericolului unor componente ale acestei plante, care pot provoca dereglări ale tiroidei, ale funcţiilor endocrine, alergii, iar în doze mari, chiar cancer. Pericolul ar veni în primul rând de la multe produse pe bază de soia care sunt superprocesate sau manipulate genetic. Este practic imposibil să analizăm toate argumentele pro şi contra în cadrul acestei rubrici. O scurtă concluzie? Ce-i prea mult strică. Indiscutabil, soia este o proteină completă, cu multiple avantaje asupra sănătăţii. Nu vă bazaţi însă doar pe soia pentru a vă asigura necesarul de proteine.Legumele, nucile, carnea macră, peştele sunt doar câteva surse la fel de sănătoase. O dietă echilibrată, în care sunt incluse oca