Ritmul de crestere al pietei farmaceutice din Romania, evaluat realist, s-ar afla in jurul a 20% pe an, cu o varianta optimista de 25%, si una pesimista de 15%, a declarat, pentru Curierul National, Dan Zaharescu, director executiv in cadrul Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente.
In opinia oficialului ARPIM, aceasta crestere va fi influentata in mod hotarator de marimea fondurilor alocate de Ministerul Sanatatii Publice si de asigurarea unui coeficient ridicat de colectare a contributiilor asiguratilor la fondul national unic al asigurarilor sociale de sanatate. Totodata, Zaharescu considera ca problema majora a pietei farmaceutice autohtone este in continuare subfinantarea ei, nivelul bugetar scazut acordat sanatatii, dar si nivelul redus al veniturilor populatiei.
"Piata farma din Romania este mica, daca comparam datele existente cu cele din Europa de Vest. Dar piata creste, cu toate ca exista niste bariere structurale care ne impiedica sa facem o predictie corecta pe urmatorii ani", preciza, saptamana trecuta, Roberto Musneci, vicepresedinte al GlaxoSmithKline, in cadrul Pharma Business Congress, organizat de Expand Health Romania.
Zaharescu estimeaza ca piata medicamentelor se va situa, in 2006, la circa 1,5 miliarde de euro. Anul trecut piata farmaceutica din Romania a inregistrat un avans de 18 procente, cumuland 1,27 miliarde de euro, potrivit datelor companiei de cercetare de piata Cegedim. In 2004, vanzarile de produse cu prescriptie in farmacii si nivelul cursului de schimb au favorizat avansul pietei medicamentelor din Romania cu 28,1%, pana la 960,6 milioane de euro. O alta problema cu care se confrunta piata de medicamente autohtona este reprezentata de consumul redus de medicamente.
"Consumul de medicamente pe cap de locuitor este in acest moment in Romania de peste 100 de euro in mediul urban si sub